Friday, December 25, 2009

kepulangan yg bermakna pd cuti awal muharram

Bismillahirrahmanirrahim...

Tahniah diucapkan kpd adikku Muhammad Ehsan Hafiz yg bsekolah di Imtiaz Besut sbb dpt 9a dlm PMR.begitu juga dgn spupu ku Ameerah dan Sofiah..mklmt lanjut sila ziarah di blog tok.
.....................................................................................................................................................................
iman: abah,cuti kristmas nk balik ke tak??
abah: tak balik takpe.balik cuti awal muharram je.kita nk smbut awal muharram.bkn nyer kristmas.
iman:ok bos!

btol la tu kata2 abah.blh msk akal.dan memang pada waktu tu kami beramai2 berkumpul.hani  yg br habis SPM pon smpai sama dgn ku pd pg jumaat,18 dec..waktu cuti slama 2hari di rumah amat2lah pack,tp bermakna sgt2. ni skadar nk share gmbr2 peristiwa yg berlaku dgn family2 dan shbt2.

18 dec 09
  • mula2 bertolak ke rmh mak lang utk menghadiri majlis perkahwinan kak farah.yg menariknya kenduri ni mcm kenduri sedara mara je sbb, yg menjadi besan kepada keluarga mak lang ialah tok su kitorg sndri(tok sdara)..kak farah berkahwin dgn fitri...semoga kalian sentiasa mendapat keberkatan hingga ke akhir hayat dan dpt melahirkan zuriat yg dpt meningkatkan syiar Islam....sblm akad nikah berlaku, ana berjalan2 la dlm rmh tu,memerhatikan gmbr yg terdpt di dlmnya (lama sgt tak g sana)..kemudian teringat ana pd arwah pak lang yg telah pergi sewaktu ana masih menuntut di sklh menengah,klu tak silap form 3 dan waktu tu abah pergi menunaikan haji..menahan sebak juga la waktu tu sbb teringt peristiwa yg lampau..walau apa pun,marilah sama2 menghadiahkan al-fatihah kepada arwah pak lang.smoga pak lang berada bersama2 org yg soleh..semua yg hidup pasti mati..

 
fitri dan kak farah...sama cantik sama padan..tahniah!



 

pengantin bersama dgn bbrp keluarga tok su




 keluargaku+keluarga tok su+pengantin



keluarga p.ngah+kluarga tok ndak+kluarga tok su..we're big happy family ..spt yg dijanjikan,gmbr dimasukkan dlm blog.he3..jgn marah



pengantin+kluarga tok long
 
abah bersama kak farah..

  • selepas hbs bhgn akad nikah,kami seterusnya bergerak ke Shah Alam,menuju ke rmh ayah lan..huhu..mlm br smpai.mana tak nyer,kena patah balik ker ipoh.so 5jam juga la pjalanan.smpai rmh ayah lan, kami disambut mesra oleh ayah lan,cik intan,ameerah n adi..ameer( amir ada ptndgn ng basikal dia tu la.hehe) + anas takder.menginap di sana utk ke tmpt seterusnya pd esok hari.
19 dec '09
  • pg2 lg adik2 yg kecik2 g main dgn arnab kat blkg rmh.cik intan nk bg arnab,tp disebabkan pjalanan jauh lg dan takder sape nk jaga,terpaksalah tolak..(bila umi kata tak dpt ambil,muka iffah,hazim,anis,najah mcm sedih jer,,huhu)..sblm bertolak sempat bergambar..

cik intan,ameerah asyik melayan adik2ku..sronoknye



bkpo g2 mo tu muko jepah??sempat lg hani berposing



usrati.



usrati......
 
dgn kluarga ayh.lan..DR. Adi..ish2.pe kes g tunduk tu??

 

mia dpt msk gak dlm gmbr..subhanallah,cantik betul pemandangan



  • slps tu bergerak ke Time Square..ntah brp kilo buah langsat  kami dapat kutip..huhuhu.abah dan umi ada berjanji nk bw kitorg jln2 g main kat Cosmo's World ..bila dah smpai g bli tiket dlu,blh thn harga yg dikenakan.mana taknya yg dr yg besar hingga ke kecil masuk.adik beradik ramai la katakan..11 org msk..pandai2 la kira yer..dah blh msk,bahagi kpd 2 teams..huhu..abah handle adik2(hazim,iffah,najah,anis)...me,hani,kautsar,esan, jepah dan ummi..ummi bermain gak sama ngn kitorg.unbelievable!!!tp umi bila dah main space attack, dah loya,mana tak nyer,,hayun sana sini..umi smpt main dua game je la.tersalah g main tu awal2.spttnya yg tu akhir..umi pnya la bersemangat, n klu tak loya dah lama umi main supersonic odyssey/roller coster.tahniah la pd kakak sbb berani main mainan len..huhu..bahagia la adik2ku yg kecil,bila bermain.tak ingt mkn lgsg..main je...tp..b4 msk ke theme park ni,,abah dah berpesan, ingt Allah sama..nk tersenyum pon ada.tp btol la ape yg abah gtau tu..all of us happy,bermain smbl bersama kluarga!!


kakak,jepah,hunny!smile..



 

  
prepare for trouble hazim..hunny mana??.




 

anis,hazim,najah n iffah




 

before keluar sempat lg bergambar




 

2 org yg berbelang dok wat gapo gak??msg2 dgn urusan msg2..huhu




 

happy family..trima ksh kpd yg tlg tgkpkan gmbr




 

lps main DNA mixer.pening2..a.za dan smua dah pesan jgn naik,nk naik gak.semangat!!




 

kami yg dewasa pon naik Crazy Bus,,spttnya kanak2 je..teman adik2 la katakan..abah dah 3x naik (abah yg kata.hehehe.)




 

apa yg penting?KERJASAMA..dpt kumpulkan tgn 1 family..tgn sape yg plg putih?? plg kecil??cari2.


*walaupun sempat bersama2 skjp jer,tp alhamdulillah kerana dpt berkumpul 1 family..miss that moment..rindu kat family..
*tgu timan balik!!bln feb nanti la..hehehe

.:.waktu menulis ni,tgh kebosanan sbb tak balik rmh dan ramai kwn2 yg balik.huhu .:.








Tuesday, December 22, 2009

salam maal hijrah (perutusan)


Assalamualaikum
  • Rasanya belum terlambat lg ana mengucapkan salam maal hijrah pada semua muslimin dan muslimat. 
  •  Semoga dgn kehadiran thn baru islam ni dpt menjadikan kita insan yg lebih baik dr sblmnya, lbh mempunyai matlamat dlm hidup, pengisian masa dgn perkara yg lbh berfaedah dll.
  • bg umi dan abah, iman doakan smoga sihat walafiat, dpermudahkan segala urusan, dimurahkan rezeki, semakin tenang dengan permata hati umi dan abah, mendapat keberkatan serta smua benda yg baik2 la.
  •  bg diriku sendiri,,,Nurul iman, supaya menjadi insan yg lbh solehah, menjadi lbh berguna dan bermanfaat kpd smua org, tidak berat hati dalam melakukan kerja dakwah, bersemangat dlm melakukan setiap pekerjaan, tingkatkan prestasi dan pencapaian, cuba baca dan hbskan buku sbyk yg mgkin dll..untuk umi, abah dan adik2ku sekalian,kakak mu ini sentiasa belajar benda yg br dr adik2 smua.byk benda yg kak iman blh contohi dr adik2,umi n abah yg menjadi sumber kekuatan dan teladan
  • untuk adikku syg nurul hani , slmt menempuh ke alam u yg bkl dilalui nt,smoga mendapat result SPM 11a1, jgn lupakan sklh dan para guru2 Maahad Muhammadi (P) yg byk mendidik n bg jasa pd hani dan timan, sntiasa berhubung dgn kwn (takpe wpun tgl berjauhan,tetapi dkt di hati)..ingat apabila melangkah ke alam universiti akan lbh byk cabaran. bersiap sedialah dr segi mental,fizikal dan spiritual dr skrg. cuti ni isikan masa dgn byk membaca (timan dah tglkan byk buku kat rmh,buku umi n abah pon dah cukup byk utk dibaca). dan sentias solat hajat spy pemeriksa di lembutkan hati dan mendapat keputusan yg terbaik..smoga dpermudahkan sgala urusan dan mendapat keberkatan.
  • untuk adikku syg muhammad ehsan hafiz,smoga tenang apabila mengambil kptsan PMR. i believe u can get 9a's( ko gano KP,hehe).. slmt masuk ke alam SPM..form4 nt jangan byk honeymoon la yer..study awal2..klu umi bersemangat ajar ehsan waktu cuti,ehsan kena semangat spjg masa..Ngulang skmo al-Quran yer..(tak larat pjg2,nk pjg2 kecek blkg la deh). smoga dpermudahkan sgala urusan dan mendapat keberkatan.
  •  untuk adikku syg Muhammad Huzaifah, slmt berhijrah ke thn PMR pd thn depan.study awal2 deh. gunakan apa yg dipelajari dr umi. Ingt,umi bersemangat ajar Jepah, Jepah pon kena semangat gak ngaji deh..Jepah blh eh..kak iman yakin..harap jepah dpt kekal dgn perangai jepah hok sgt suko tlg umi n abah, byk manfaat dan keberkatan yg jepah akan peroleh.klu tak dpt skrg, dpt nt. tp 1 je,kena kurang ngenak adik2.hehehe..buat yg terbaik dlm smua perkara yer..U can do it Huzaifah!!jgn lupa ngulang al-Quran yer..be yourself....smoga dpermudahkan urusan dan mendapat keberkatan.
  •  untuk adikku syg Nurul Kautsar, slmt berhijrah ke alam sekolah menengah. cuba be d best, bljr sgh2, pilih kwn btol2 n baik2 nt,tetapkan pendirian.timan tau yg kakak msk asrama awal lg dr timan,tp takpe, take it as a challenge ok.smoga seronok dpt msk sklh br.bersyukur dgn apa yg telah diberi pd kita.ada hikmah di sebalik apa yg berlaku.jgn rasa rendah diri.i know u can do it!!!..jgn caro ko ore sgt,caro ko diri sndri dlu..smoga kak menjadi lebih tabah dan matang.. smoga dipermudahkan waktu ber JAMBORI..jgn rsu la muka jd bakak,biasala tu lps camping.pahni comey smula.huhuhu...smoga dpermudahkan urusan dan mendapat keberkatan.
  • untuk adikku syg Muhammah Hazim, nk masuk drjh 5 dah kan..wpun lmbt lg nk UPSR, ngaji dari awal-awal la deh..ikut cakap umi dan abah sokmo. tlg umi abah dll.ngaji awal-awal, biar nanti boleh msk Imtiaz supo abg esan n abg jepah.biar hazim pon dpt jd seorang hafiz..rajin2 la wat latihan.kurangkan main game.biar dpt keputusan cemerlang. biar umi n abah gembira dan semakin tenang dgn kejayaan hazim..jgn kuat ngaju.hehehe..dan wat benda baik skmo la....smoga dpermudahkan ursan dan mendapat keberkatan.
  • untuk adikku syg Nurul Iffah , bgs dah loni,tp kena byk lagi baca buku.biar boleh nombor 1 dlm kelas..skmo tlg umi,abah dan adik2 deh.,jgn tgk byk cerita Indon. jgn main game byk sgt.hehehe..senyum sokmo deh.hik3...smoga dpermudahkan urusan dan mendapat keberkatan..doakan timan skmo deh..
  • untuk adikku syg Nurul Najah Husna, dah masuk darjah 1 dah dia..bljr rajin2 deh.biar dapat nmbr 1 skmo..dgr cakap umi dan abah..kena smkn rajin tlg umi dan abah..najah biso kan..blh kecek bahasa inggeris lg..ngiro pon dlm BI(bak kata abg jepah;"hilir nah").huhuhu...kurangkan tengok cerita indon..rajin ngaji Iqra' biar cpt boleh baca al-Quran...rajin baca buku dan lain2..senyum skmo..jgn nangis skmo..hehehe
  • untuk adik bongsu yg disayangi, Nurul Anis Farhana, adik bongsuku yg talkative dan seronok bila dia bercakap dan kadang2 membuatkan kita berfikir sejenak.yg kdg2 mcm org besar dah.nak masuk tadika dah tahun depan .thn dpn kak Na takleh dok skali ngn anis,teman anis..anis akan jumpa ramai lagi kawan anis nanti.timan tau, anis suka jumpa kawan2 anis kan.anis ada oyak ko timan yg anis rindu ko kawan-kawan anis...rajin2 tlg umi kemas rmh deh,dgr ckp umi,baca Iqra' skmo deh.biso anis dah boleh baca iqra' byk dah..senyum skmo.,jaga molek basikal hok abah beli,
*adik2 timan, umi n abah, doakan kak iman kejayaan,kesihatan,dimudahkan urusan skmo dll..kak iman rindu blako..tak sempat berrcuti ramai2 dan lama2,,sekejap je..ni yg membuatkan diri ni smcm emotional sdkt sejak akhir2 ni,,tp nk wat cmne,mmg rndu lajok ko blako.. tak dpt tahan dah (sob4),,huhu..timan SAYANG semua

* kpd hani,mgkin blh tlg bacakan untuk kakak,hazim,iffah,najah dan anis..mana tau blh wie smgt kat diorg sama.suruh umi,abah,jepah n esan bc blog kak iman deh.kira cam amanat la..hehehehe..lg2 utk najah n anis.diorg mana reti short form ni..tlg yer....

*bak kata anis "terima kasih umi,terima kasih abah"..kata2 ni sll diucapkan olehnya pada stiap waktu..ni yg membuatkan kakak2 dan abang2nya terfikir dan agak malu sbnrnya...moral of d story kat cni,kita ni kena berguru dgn sesiapa pun,tak kira org tu besar atau kecik....

*pjg bebenor nukilan kali ni..ok..salam Maal Hijrah

last but not least,utk kwan2,shbt2 handai,shbt seperjuangan, smoga kita menjadi yg terbaik dan insan yg berguna utk agama, msyrkt, dll.smoga berada dlm keberkatan, hidayah dan mendapat rahmat dr Allah.sama2 la kita doakan shbt kita..

Monday, December 14, 2009

Jadual utk 2SHY stdnt

bismillahirrahmanirrahim..

1msg received:"iman ada jadual kelas?"
1msg received:"esok kelas pekul berapa?"
dan msg2 yg seterusnya...

minta maaf la kawan2 sbb tak reply.bukan apa,tak larat nak menjawab.huhu..ramai benar yg bertanya..

kita skrg berada di alam U,byk benda yg kita kena usahakan sendiri.kita tak blh terlalu mengharap pada orang.kita kena berUSAHA....br la blh survive bila dah kerja nanti..

diri ni bkn tak nk tlg,cuma nk memberi peluang pd kwn2 utk membiasakan diri dgn kerja2 yg kdg2 kita ingt senang,namun kita kena ada skill dlm buat sesuatu.

ok.la...jadual utk sem ni selagi takder perubahan


(ISNIN), 8-11 MLM, ABNORMAL PSYCHOLOGY, BK6

(SELASA) ,8-10 PG, ORGANIZATIONAL PSYCHOLOGY, BK8
10-11 PG, RESEARCH AND METHODOLOGY, BK2
11-1 TGHHR, UHB 2422 (46), BK6
8-11 MLM, ARGONOMIC, BK6

(RABU), 10-12, ETIKA PROFESIONAL (03), BK3

(KHAMIS), 8-10 PG, RESEARCH AND METHODOLOGY, BK1
2-3 PTG , ORGANIZATIONAL PSYCHOLOGY, BK8

(JUMAAT), 8-10 PG, UHB 2422, XSURE



*nampaknya ada 2x kelas malam kita pada kali ni..mcm masa 1st year dulu..(agak meletihkan,huhu)..
*harap semua dapat prepare mental dan fizikal la yer..
*sama2 berusaha dan cuba study lg awal..insyaAllah semua blh punya...
*bittaufiq wannajah utk sem yg ke2..
*tingkatkan prestasi dan keazaman kita yer...

Saturday, October 31, 2009

you can do it!!!

Bismillahirrahmanirrahim....

tabahkanlah diriku ini dalam mengharungi bbrp lg paper yg tgl...
tgh berperang dgn kemalasan (musuh nmbr 1 manusia=pelajar)
+ godaan len..huhuhu..

so ape yg blh dibuat??
1)byk bce al-quran + al-mathurat
2)bykkan solat hajat + qiam (siapa yg sll buat mmg mantap la)
3)bykkan doa + bsungguh2 ketika berdoa
4)bykkan call umi dan abah
5)msg dgn adik2
6)tidur kena awal
7)bagun pun kena awal-rezeki murah;hidup tenang !hari tu);byk benda yg blh diserap dlm otak dll
8)PAKSA DIRI + KUATKAN SEMANGAT + YAKIN YG KITA MAMPU LAWAN MALAS
9)jgn buat benda2 lagho
10)masa berdoa, jgn lupa utk doakan kejayaan org len sama tau..
11)masa study tu, study,jgn smbl dgr radio@tgk citer @buat kerja lain dlm 1 masa..mmg divided attention ni bgs (cognitive psychology)TAPI bila kita tumpu pd 1 stimulus jer,adlh lebih berkesan!senang diserap,ingt smp bila2.
12)kita study bkn skdr nk exm jer, tp utk dipraktikkan sama2 dan utk kemajuan Islam di masa hdpn,,,so betulkan NIAT..

*ape yg penting? USAHA!!!Yakin pd Allah!
*berjuang habis2 sementara waktu masih ada..HIDUP INI ADALAH 1 PERJUANGAN..
*ujian ni baru sikit,belum dtg yg besar lg.klu dpt lepasi ujian ni alhamdulillah..klu tak dpt,tu ujian Allah gak,kena redha...

^Demikian sahaja 12 tips serta pesanan ringkas yg blh dikongsi oleh PROF. DR. NURUL IMAN BINTI HJ ABDUL JALIL hasil drpd kajian yg telah dibuat ke atas dirinya dan ape yg telah,sedang dan bakal dilalui^

-sekadar perkongsian buat semua di samping mengigatkan diri sendiri..hehehe..

-InsyaAllah you can do it nurul iman!!!bittaufiq wannajah pd diri sndri serta smua shbt yg sedang atau bkl menduduki peperiksaan..ALL of us can do it! caiyok!gambate!

*pelik btol..time exam la g update blog..huhu..no komen.

Wednesday, October 28, 2009

Wow!

bismillahirrahmanirrahim..

setelah sekian lama bersawang bak kata kak yaya jun.hehe.
takleh tulis pjg2,,
exam mood skrg..huhu.
skdr ingin berkongsi dr ceramah ikim(magrib)..
tp ayat telah diubah ikut kefahaman diri yg lemah ini

kita sering menyebut wow kayanya...
wow cantiknya..dan mcm2 wow la..
tetapi spttnya bila kita tgk keindahan @kecantikan sesuatu,
kita hendaklah mendoakan keberkatan kpd org yg memiliki kelebihan tersebut,
spy ia kekal baginya..
apa yg perlu kita ucapkan ialah Masyallah
+
La Quwwata Illa Billah
(tiada yg lbh kuat melainkan Allah)

ni skadar peringatan kpd kita smua yg sering alpa dan leka dgn keindahan dunia
yg tidak berkekalan...

doakan diri ini smoga sentiasa tsabat di jalan yg diredhai Allah,
dimudahkan urusan,
memperoleh kejayaan di dunia dan akhirat....

tgl 5 paper lg,,huhu,,
bak kata abah,
"focus on your exam. study hard=key factor 4 chinese suceed,
Malay try to be smart only,
therefore change ur paradigm"
mmg terkesan dgn kata2 ni..sbb nye..
sllnya diri ni akhir2 ni pk jz study smart n tak teringat pon study hard tu pntg..
ini sbb pe??
sbb Allah tak tgk pada hasil...
tp Allah tgk pd USAHA!!
ape yg penting??
bkn kerjasama,,tp USAHA
(motto br ku,,kak yaya tau kan,hehehe)

kata2 umi lak
"iman always do d best"
..
byk lg la kata2 dr adkku2,,
smuanya bg smgt pdku....
insyaAllah...
smuanya adalah indah jika dilakukan kerana Allah
+
ikut ajarannya....

Wow!!Besnye Islam

All d bes to all my friends n family..
pd hani smoga berjaya...

Miss all my family members,,,MMuuaahh

Monday, June 29, 2009

*TRIFFLE*

Bismillahirrahmanirrahim,,

pada 28.6.09(ahad),
hehehe
tercapai hasrat gak nk buat sndri triffle...
tp biasala family besar,,
so resipinya telah diubah mengikut kesesuaian,,
pembikinan triffle ni dibantu oleh umi,,
tp blh dikatakan buat sndri la...
smpt la gak dikirimkan pd family yg terdekat,,
....yummy...

pada hani,ehsan,huzaifah,,
tak dpt la nk merasa triffle,,
tp takpe...nt balik,,
kak iman buat deh..hehehe

resepi ni utk 2 bekas besar:-

  • sediakan la kek swiss roll:-
(umi suka kek kopi,sll org guna yg ada jam strawberi)
-susunkan di bahagian dasar bekas yg kita nk buat tu,,kek ikut ketebalan kita la nk mcm mana
  • utk penyediaan kastad:-
-8 sudu rumbu tepung kastad
-4 sudu gula
-1(1/4) tin air
nk sedap ckit,blh tambah
air koktail+garam sikit

*panaskan dan kacaukan bahan-bahan ni,,jgn sampai berketul.
*kastad deletakkan di atas lapisan kek yg tlh disusun..utk tutup kek
  • 1 tin koktail
-sejatkan buah koktail
-nk nmpk berseri lagi blh bubuh buah tembikai,anggur dll
buah koktail yg ditabur di atas kastad
berserikan..
  • utk penyediaan agar-agar:-
-1 magkuk agar-agar
-3 (1/2) mangkuk air
-1 mangkuk gula
- masukkan la sikit pewarna sirap(bg lawa lg)

*masukkan gula bila agar-agar dah cair habis..pastu kacaukan..ni kenala panas atas dapur..
*baik panaskan agar-agar dlu sblm panaskan kastad,sbb agar-agar ambil masa utk cair
agar-agar

nmpakkan warna merah tu,,agar-agar la tu

dah siap..yummy...sila2

ni pandangan sisi..ada beberapa lapis..
mula-mula kek,pastu kastad,apstu koktail dan last sekali agar-agar


Tuesday, June 23, 2009

~tak terkenal di bumi tapi terkenal di langit~

Bismillahirrahmanirrahim...

Sungguh, kelak ada orang yang termasuk tabi’in terbaik yang bernama
Uwais. Dia mempunyai seorang ibu, dan dia sangat berbakti kepadanya.
Sehingga, kalau dia mau berdoa kepada Allah, pasti Allah akan mengabulkan
do’anya. Dia mempunyai sedikit bekas penyakit kusta. Oleh karena itu,
perintahkan dia (untuk berdo’a), niscaya diaakan memintakan ampun
untuk kalian. (HR. Muslim)

teringat ketika zaman sekolah menengah sewaktu tingkatan4 iaitu 4sc2..kami yg akan menduduki Sijil Menengah Ugama (SMU),bertungkus lumus serta berpenat lelah menghadiri kelas kelas tambahan bg menghabiskan sukatan pelajaran..antaranya pelajaran mutala'ah wan nusus..masih ingt siapa yg mengajar??hehe..tentulah ustaz fikri (kemboja) yg menjadi pengajar kami.di mana stiap kali klsnya,,pasti ada gelak ketawa krn ustaz ni apabila menceritakan ttg pelajaran yg dipelajari,,pasti ada gayanya yg tersendiri apabila mengajar..maklumlah,,kami bljr dlm bhasa arab,,klu ada gaya dpt lekat molek la kat hati n akal ni.hehehe,,itulah menariknya ustaz fikri..adikku nurul hani turut menjadi pelajarnya...

Gayanya lbh ku ingt apabila menyentuh mengenai Uwais Al-Qarni,iaitu shbt di zaman Rasulullah S.A.W...tanpa pengajaran dr ustaz,,blom tentu kami smua mengenali siapa Uwais Al-Qarni,,,

ringkasan sikit:-

  • bermata biru,
  • rambutnya merah,
  • pundaknya lapang panjang,
  • berpenampilan cukup tampan,
  • kulitnya kemerah-merahan,
  • dagunya menempel di dada selalu melihat padatempat sujudnya,
  • tangan kanannya menumpang pada tangan kirinya,
  • ahli membaca Al Qur’an dan menangis,
  • pakaiannya hanya dua helai sudah kusut yang satu untuk penutup badan dan yang satunya untuk selendangan,
  • tiada orang yang menghiraukan,
  • tak dikenal oleh penduduk bumi akan tetapi sangat terkenal di langit.
  • jika bersumpah demi Allah pasti terkabul

nk tau lbh lanjut,,,ni saya ada sertakan kisahnya..tp ni tak buat sndri la..wpun pjg,,sila2lah baca..tak rugi membaca...harap kita dapat mengambil pengajaran dari kisah ini...


Pada zaman Nabi Muhammad SAW..

sambungan dr ringkasan..

Dia, jika bersumpah demi Allah pasti terkabul. Pada hari kiamat nanti ketika semua ahli ibadah dipanggil disuruh masuk surga, dia justru dipanggil agar berhenti dahulu dan disuruh memberi syafa’at, ternyata Allah memberi izin dia untuk memberi syafa’at sejumlah qobilah Robi’ah dan qobilah Mudhor, semua dimasukkan surga tak ada yang ketinggalan karenanya. Dia adalah “Uwais al-Qarni”. Ia tak dikenal banyak orang dan juga miskin, banyak orang suka menertawakan, mengolok-olok, dan menuduhnya sebagai tukang membujuk, tukang mencuri serta berbagai macam umpatan dan penghinaan lainnya.

Seorang fuqoha’ negeri Kuffah, karena ingin duduk dengannya, memberinya hadiah dua helai pakaian, tapi tak berhasil dengan baik, karena hadiah pakaian tadi diterima lalu dikembalikan lagi olehnya seraya berkata : “Aku khawatir, nanti sebagian orang menuduh aku, dari mana kamu dapatkan pakaian itu, kalau tidak dari membujuk pasti dari mencuri”.

Pemuda dari Yaman ini telah lama menjadi yatim, tak punya sanak famili kecuali hanya ibunya yang telah tua renta dan lumpuh. Hanya penglihatan kabur yang masih tersisa. Untuk mencukupi kehidupannya sehari-hari, Uwais bekerja sebagai penggembala kambing. Upah yang diterimanya hanya cukup untuk sekedar menopang kesehariannya bersama Sang ibu, bila ada kelebihan, ia pergunakan untuk membantu tetangganya yang hidup miskin dan serba kekurangan seperti keadaannya. Kesibukannya sebagai penggembala domba dan merawat ibunya yang lumpuh dan buta, tidak mempengaruhi kegigihan ibadahnya, ia tetap melakukan puasa di siang hari dan bermunajat di malam harinya.

Uwais al-Qarni telah memeluk Islam pada masa negeri Yaman mendengar seruan Nabi Muhammad SAW. yang telah mengetuk pintu hati mereka untuk menyembah Allah, Tuhan Yang Maha Esa, yang tak ada sekutu bagi-Nya. Islam mendidik setiap pemeluknya agar berakhlak luhur. Peraturan-peraturan yang terdapat di dalamnya sangat menarik hati Uwais, sehingga setelah seruan Islam datang di negeri Yaman, ia segera memeluknya, karena selama ini hati Uwais selalu merindukan datangnya kebenaran. Banyak tetangganya yang telah memeluk Islam, pergi ke Madinah untuk mendengarkan ajaran Nabi Muhammad SAW secara langsung. Sekembalinya di Yaman, mereka memperbarui rumah tangga mereka dengan cara kehidupan Islam.

Alangkah sedihnya hati Uwais setiap melihat tetangganya yang baru datang dari Madinah. Mereka itu telah “bertamu dan bertemu” dengan kekasih Allah penghulu para Nabi, sedang ia sendiri belum. Kecintaannya kepada Rasulullah menumbuhkan kerinduan yang kuat untuk bertemu dengan sang kekasih, tapi apalah daya ia tak punya bekal yang cukup untuk ke Madinah, dan yang lebih ia beratkan adalah sang ibu yang jika ia pergi, tak ada yang merawatnya.

Di ceritakan ketika terjadi perang Uhud Rasulullah SAW mendapat cedera dan giginya patah karena dilempari batu oleh musuh-musuhnya. Kabar ini akhirnya terdengar oleh Uwais. Ia segera memukul giginya dengan batu hingga patah. Hal tersebut dilakukan sebagai bukti kecintaannya kepada beliau SAW, sekalipun ia belum pernah melihatnya. Hari berganti dan musim berlalu, dan kerinduan yang tak terbendung membuat hasrat untuk bertemu tak dapat dipendam lagi. Uwais merenungkan diri dan bertanya dalam hati, kapankah ia dapat menziarahi Nabinya dan memandang wajah beliau dari dekat ? Tapi, bukankah ia mempunyai ibu yang sangat membutuhkan perawatannya dan tak tega ditingalkan sendiri, hatinya selalu gelisah siang dan malam menahan kerinduan untuk berjumpa. Akhirnya, pada suatu hari Uwais mendekati ibunya, mengeluarkan isi hatinya dan memohon izin kepada ibunya agar diperkenankan pergi menziarahi Nabi SAW di Madinah. Sang ibu, walaupun telah uzur, merasa terharu ketika mendengar permohonan anaknya. Beliau memaklumi perasaan Uwais, dan berkata : “Pergilah wahai anakku ! temuilah Nabi di rumahnya. Dan bila telah berjumpa, segeralah engkau kembali pulang”. Dengan rasa gembira ia berkemas untuk berangkat dan tak lupa menyiapkan keperluan ibunya yang akan ditinggalkan serta berpesan kepada tetangganya agar dapat menemani ibunya selama ia pergi.

Sesudah berpamitan sambil menciumi sang ibu, berangkatlah Uwais menuju Madinah yang berjarak kurang lebih empat ratus kilometer dari Yaman. Medan yang begitu ganas dilaluinya, tak peduli penyamun gurun pasir, bukit yang curam, gurun pasir yang luas yang dapat menyesatkan dan begitu panas di siang hari, serta begitu dingin di malam hari, semuanya dilalui demi bertemu dan dapat memandang sepuas-puasnya paras baginda Nabi SAW yang selama ini dirindukannya. Tibalah Uwais al-Qarni di kota Madinah. Segera ia menuju ke rumah Nabi SAW, diketuknya pintu rumah itu sambil mengucapkan salam. Keluarlah sayyidatina ‘Aisyah r.a., sambil menjawab salam Uwais. Segera saja Uwais menanyakan Nabi yang ingin dijumpainya. Namun ternyata beliau SAW tidak berada di rumah melainkan berada di medan perang. Betapa kecewa hati sang perindu, dari jauh ingin berjumpa tetapi yang dirindukannya tak berada di rumah. Dalam hatinya bergolak perasaan ingin menunggu kedatanganNabi SAW dari medan perang. Tapi, kapankah beliau pulang ? Sedangkan masih terngiang di telinga pesan ibunya yang sudah tua dan sakit-sakitan itu, agar ia cepat pulang ke Yaman,” Engkau harus lekas pulang”. Karena ketaatan kepada ibunya, pesan ibunya tersebut telah mengalahkan suara hati dan kemauannya untuk menunggu dan berjumpa dengan Nabi SAW. Ia akhirnya dengan terpaksa mohon pamit kepada sayyidatina ‘Aisyah r.a. untuk segera pulang ke negerinya. Dia hanya menitipkan salamnya untuk Nabi SAW dan melangkah pulang dengan perasaan haru.

Sepulangnya dari perang, Nabi SAW langsung menanyakan tentang kedatangan orang yang mencarinya. Nabi Muhammad SAW menjelaskan bahwa Uwais al-Qarni adalah anak yang taat kepada ibunya. Ia adalah penghuni langit (sangat terkenal di langit). Mendengar perkataan baginda Rosulullah SAW, sayyidatina ‘Aisyah r.a. dan para sahabatnya tertegun. Menurut informasi sayyidatina ‘Aisyah r.a., memang benar ada yang mencari Nabi SAW dan segera pulang kembali ke Yaman, karena ibunya sudah tua dan sakit-sakitan sehingga ia tidak dapat meninggalkan ibunya terlalu lama. Rosulullah SAW bersabda : “Kalau kalian ingin berjumpa dengan dia (Uwais al-Qarni), perhatikanlah, ia mempunyai tanda putih di tengah-tengah telapak tangannya.” Sesudah itu beliau SAW, memandang kepada sayyidina Ali k.w. dan sayyidina Umar r.a. dan bersabda : “Suatu ketika, apabila kalian bertemu dengan dia, mintalah do’a dan istighfarnya, dia adalah penghuni langit dan bukan penghuni bumi”.

Tahun terus berjalan, dan tak lama kemudian Nabi SAW wafat, hingga kekhalifahan sayyidina Abu Bakar ash-Shiddiq r.a. telah di estafetkan Khalifah Umar r.a. Suatu ketika, khalifah Umar teringat akan sabda Nabi SAW. tentang Uwais al-Qarni, sang penghuni langit. Beliau segera mengingatkan kepada sayyidina Ali k.w. untuk mencarinya bersama. Sejak itu, setiap ada kafilah yang datang dari Yaman, beliau berdua selalu menanyakan tentang Uwais al-Qorni, apakah ia turut bersama mereka. Diantara kafilah-kafilah itu ada yang merasa heran, apakah sebenarnya yang terjadi sampai-sampai ia dicari oleh beliau berdua. Rombongan kafilah dari Yaman menuju Syam silih berganti, membawa barang dagangan mereka.

Suatu ketika, Uwais al-Qorni turut bersama rombongan kafilah menuju kota Madinah. Melihat ada rombongan kafilah yang datang dari Yaman, segera khalifah Umar r.a. dan sayyidina Ali k.w. mendatangi mereka dan menanyakan apakah Uwais turut bersama mereka. Rombongan itu mengatakan bahwa ia ada bersama mereka dan sedang menjaga unta-unta mereka di perbatasan kota. Mendengar jawaban itu, beliau berdua bergegas pergi menemui Uwais al-Qorni. Sesampainya di kemah tempat Uwais berada, Khalifah Umar r.a. dan sayyidina Ali k.w. memberi salam. Namun rupanya Uwais sedang melaksanakan sholat. Setelah mengakhiri shalatnya, Uwais menjawab salam kedua tamu agung tersebut sambil bersalaman. Sewaktu berjabatan, Khalifah Umar segera membalikkan tangan Uwais, untuk membuktikan kebenaran tanda putih yang berada ditelapak tangan Uwais, sebagaimana pernah disabdakan oleh baginda Nabi SAW. Memang benar ! Dia penghuni langit. Dan ditanya Uwais oleh kedua tamu tersebut, siapakah nama saudara ? “Abdullah”, jawab Uwais. Mendengar jawaban itu, kedua sahabatpun tertawa dan mengatakan : “Kami juga Abdullah, yakni hamba Allah. Tapi siapakah namamu yang sebenarnya ?” Uwais kemudian berkata: “Nama saya Uwais al-Qorni”. Dalam pembicaraan mereka, diketahuilah bahwa ibu Uwais telah meninggal dunia. Itulah sebabnya, ia baru dapat turut bersama rombongan kafilah dagang saat itu. Akhirnya, Khalifah Umar dan Ali k.w. memohon agar Uwais berkenan mendo’akan untuk mereka. Uwais enggan dan dia berkata kepada khalifah: “Sayalah yang harus meminta do’a kepada kalian”. Mendengar perkataan Uwais, Khalifah berkata: “Kami datang ke sini untuk mohon do’a dan istighfar dari anda”. Karena desakan kedua sahabat ini, Uwais al-Qorni akhirnya mengangkat kedua tangannya, berdo’a dan membacakan istighfar. Setelah itu Khalifah Umar r.a. berjanji untuk menyumbangkan uang negara dari Baitul Mal kepada Uwais, untuk jaminan hidupnya. Segera saja Uwais menolak dengan halus dengan berkata : “Hamba mohon supaya hari ini saja hamba diketahui orang. Untuk hari-hari selanjutnya, biarlah hamba yang fakir ini tidak diketahui orang lagi”.

Setelah kejadian itu, nama Uwais kembali tenggelam tak terdengar beritanya. Tapi ada seorang lelaki pernah bertemu dan di tolong oleh Uwais , waktu itu kami sedang berada di atas kapal menuju tanah Arab bersama para pedagang, tanpa disangka-sangka angin topan berhembus dengan kencang. Akibatnya hempasan ombak menghantam kapal kami sehingga air laut masuk ke dalam kapal dan menyebabkan kapal semakin berat. Pada saat itu, kami melihat seorang laki-laki yang mengenakan selimut berbulu di pojok kapal yang kami tumpangi, lalu kami memanggilnya. Lelaki itu keluar dari kapal dan melakukan sholat di atas air. Betapa terkejutnya kami melihat kejadian itu. “Wahai waliyullah,” Tolonglah kami !” tetapi lelaki itu tidak menoleh. Lalu kami berseru lagi,” Demi Zat yang telah memberimu kekuatan beribadah, tolonglah kami!”Lelaki itu menoleh kepada kami dan berkata: “Apa yang terjadi ?” “Tidakkah engkau melihat bahwa kapal dihembus angin dan dihantam ombak ?”tanya kami. “Dekatkanlah diri kalian pada Allah ! “katanya. “Kami telah melakukannya.” “Keluarlah kalian dari kapal dengan membaca bismillahirrohmaanirrohiim!” Kami pun keluar dari kapal satu persatu dan berkumpul di dekat itu. Pada saat itu jumlah kami lima ratus jiwa lebih. Sungguh ajaib, kami semua tidak tenggelam, sedangkan perahu kami berikut isinya tenggelam ke dasar laut. Lalu orang itu berkata pada kami ,”Tak apalah harta kalian menjadi korban asalkan kalian semua selamat”. “Demi Allah, kami ingin tahu, siapakah nama Tuan ? “Tanya kami. “Uwais al-Qorni”. Jawabnya dengan singkat. Kemudian kami berkata lagi kepadanya, “Sesungguhnya harta yang ada di kapal tersebut adalah milik orang-orang fakir di Madinah yang dikirim oleh orang Mesir.” “Jika Allah mengembalikan harta kalian. Apakah kalian akan membagi-bagikannya kepada orang-orang fakir di Madinah?” tanyanya.”Ya,”jawab kami. Orang itu pun melaksanakan sholat dua rakaat di atas air, lalu berdo’a. Setelah Uwais al-Qorni mengucap salam, tiba-tiba kapal itu muncul ke permukaan air, lalu kami menumpanginya dan meneruskan perjalanan. Setibanya di Madinah, kami membagi-bagikan seluruh harta kepada orang-orang fakir di Madinah, tidak satupun yang tertinggal.

Beberapa waktu kemudian, tersiar kabar kalau Uwais al-Qorni telah pulang ke rahmatullah. Anehnya, pada saat dia akan dimandikan tiba-tiba sudah banyak orang yang berebutan untuk memandikannya. Dan ketika dibawa ke tempat pembaringan untuk dikafani, di sana sudah ada orang-orang yang menunggu untuk mengkafaninya. Demikian pula ketika orang pergi hendak menggali kuburnya. Di sana ternyata sudah ada orang-orang yang menggali kuburnya hingga selesai. Ketika usungan dibawa menuju ke pekuburan, luar biasa banyaknya orang yang berebutan untuk mengusungnya. Dan Syeikh Abdullah bin Salamah menjelaskan, “ketika aku ikut mengurusi jenazahnya hingga aku pulang dari mengantarkan jenazahnya, lalu aku bermaksud untuk kembali ke tempat penguburannya guna memberi tanda pada kuburannya, akan tetapi sudah tak terlihat ada bekas kuburannya. (Syeikh Abdullah bin Salamah adalah orang yang pernah ikut berperang bersama Uwais al-Qorni pada masa pemerintahan sayyidina Umar r.a.)

Meninggalnya Uwais al-Qorni telah menggemparkan masyarakat kota Yaman. Banyak terjadi hal-hal yang amat mengherankan. Sedemikian banyaknya orang yang tak dikenal berdatangan untuk mengurus jenazah dan pemakamannya, padahal Uwais adalah seorang fakir yang tak dihiraukan orang. Sejak ia dimandikan sampai ketika jenazahnya hendak diturunkan ke dalam kubur, di situ selalu ada orang-orang yang telah siap melaksanakannya terlebih dahulu. Penduduk kota Yaman tercengang. Mereka saling bertanya-tanya : “Siapakah sebenarnya engkau wahai Uwais al-Qorni ? Bukankah Uwais yang kita kenal, hanyalah seorang fakir yang tak memiliki apa-apa, yang kerjanya hanyalah sebagai penggembala domba dan unta ? Tapi, ketika hari wafatmu, engkau telah menggemparkan penduduk Yaman dengan hadirnya manusia-manusia asing yang tidak pernah kami kenal. Mereka datang dalam jumlah sedemikian banyaknya. Agaknya mereka adalah para malaikat yang di turunkan ke bumi, hanya untuk mengurus jenazah dan pemakamannya. Baru saat itulah penduduk Yaman mengetahuinya siapa “Uwais al-Qorni” ternyata ia tak terkenal di bumi tapi terkenal di langit.


RENUNG-RENUNGKANLAH


*sbnrnya nk dwnload nasyid Uwais Al-Qarni yg dinasyidkan oleh Are Buddy..tp..xblh,,,sedih2

Friday, June 5, 2009

~Layan~

Bismillahirrahmanirrahim...

tak dpt nk meng-update blog ni dlm masa terdekat,,,
sbb bz,,
bz bersama family...
bz menjahit gak...
adoi,,,
mmg kena korbankan masa la...

tp tak dpt nk lwn lg masa yg umi dan abah korbankan utk membesarkan kami..
..
rslt???
takutnya...dah kluar dah rslt...
alhamdulillah ku bersyukur kpd Allah dgn rslt yg diperoleh..
doakan spy lbh istiqamah dlm bljr dll..
INGAT!! MAINTAIN kan RSLT!!!
KLINIKAL PSIKOLOGI menunggu mu!!
InsyaAllah...
AMeen

Friday, May 29, 2009

Slmt Hari Lahir Ummi

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah diri ini berkesempatan lg utk menulis, Slmt Hari Ibu buat ibuku ,

Hjh Marlini Mohd Daud
yg ke-43,tp bkn ummi jer.
diucapkan jugak kpd kembar umi yg tercinta,

Hjh Marlina Mohd Daud.

Tanggal 29 Mei..
Smoga kalian umi dan che ina sntiasa berada dlm rahmat Allah & sntiasa diberkati,dimurahkan rezeki,urusan sntiasa dipermudahkan,
dipjgkan umur,smoga sntiasa tenang dgn anak2 seperti kami,dan byk lagi la,,,


khusus buat umi;
sesungguhnya jasa umi amat2lah besar,,
dgn bertarung nyawa dlm melahirkan 9 org anak;
iman,hani,ehsan,huzaifah,kautsar,hazim,iffah,najah,anis..

kami tahu,bkn senang nk lahirkan kami,nk besarkan,nk melayan kerenah,nk memenuhi pmintaan,peniup smgt,memberi pendidikan dll... kami tahu juga yg marah umi bkn krn benci, tp kerana syg ,kerana ingin btolkan kesalahan,juga nk didik kami jd org yg berguna di dunia&akhirat kami amat2 berterima kasih atas sgala pengorbanan yg dilakukan oleh umi,, namun skadar trima ksh dan hadiah yg diberikan kpd umi oleh kami, masih berjuta2 duit+material+dll lagi tak ckup nk bls jasa umi..

Maafkanla kenakalan anak2mu ini, Sentiasalah doakanla kejayaan anak2mu ini, Sentiasalah bersama kami tidak kira susah dan senang.. Smoga ummi bahagia dan bangga mempunyai anak seperti kami.

Sayang Ummi




Wednesday, May 27, 2009

~Unexpected~

Bismillahirrahmanirrahim...

xdisangka2,
tanggal 26.5.2009 (selasa),
8.00mlm,
bertempat di Surau Abdul Rahman Auf,
Taman Rapat Koperasi
(kwsn perumahan kitorg kat ipoh, terasa tenang berada di sini krn suraunya sntiasa diamarahkan)
AJK surau ni + Bank Islam telah mengadakan kuliah maghrib Eksklusif bersama


Sheikh Mohamed Abdul Aziz Mahmoud Ghonim


-anggota termuda Majlis Fatwa Mesir
-Muhafazat (Wilayah) Al-Gharbiyah, cawangan Tanta
-Ahli Fatwa Mesir
-Bekas Fellow Kehormat UiTM
-Penceramah muda dr Mesir yg hebat & fasih berbahasa Malaysia

ni baru nk mula crito nyo,,
sblm ni,tgk sheikh ni dlm you tube jah "Orang Mesir Kecek Klate"
tp spt tajuk 'unexpected' dpt jugok jupo sini,
rasa hepi pon ada,mugo dpt dgr ceramah dr seorg ulama' hok blh kecek mlayu plak tu tp
mlayu tu dialeg klate la,fasih benar yo kecek,
kaloh diri ni,he3


video


Antara yg ilmu yg diperoleh:
  1. Islam ni Syumul..knp dikatakan syumul??sbbnya semua perkara yg tdpt dlm kehidupan ni tlh diajar dlm Islam,,samada bpandukan Al-Quran @ As-sunnah. Contohnya mengenai adab.Adab apabila berguru,hormat ibu bapa,solat di masjid sehinggakan nk msk tandas pon ada adabnyer. Begitu lengkapnya Islam ni. Tunggu kita je yg nk amalkan atau tak. Tu br sentuh soal adab,belum sentuh soal fiqh, muamalah,perbankan dll. Dalam hal ini,kita blh junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W sbg role model yg mana peribadinya merangkumi smua aspek kehidupan(ayah,sahabat,pemimpin,dll). Tak perlu dah nk ambil org len.
  2. Kalimah Basmalah : mulakan stiap ape yg kita lakukan dgn "Bismillahirrahmanirrahim". Sebabnya ada pendpt mengatakan bhw klu amalan x dimulakan dgn Basmalah,hidup kita tak berkat. Konsep berkat ni luas. Antaranya ialah pjg umur (tp klu pjg umur tu,isila masa dgn amal soleh), anak isteri berkat dan duit pon berkat..Tp ingt,,MATLAMAT tak menghalalkan CARA!!!
  3. Bila dah dpt nikmat dr Allah,,jgn la plak kita lupa bersyukur dgn nikmat yg diberi. Ucapkanlah Alhamdulillah, selain tu blh disertai dgn amalan,spt bersedekah,beribadah dll..
  4. Istighfar : Bayangkanlah klu Nabi Muhammad S.A.W blh beristigfar 100x sehari,sedangkan baginda telah dijamin msk syurga,bkn stakat tu,baginda merupakan Kekasih Allah,,ape tah lg kita yg byk dosa ni..so,,amalkanla istighfar dlm kehidupan dlm kehidupan kita. Dgn harapan moga dosa kita diampunkan.
  5. Yg terakhir,,,klu kita ni bila bos kata nk psg CCTV dlm pejabat@kat mana2 jer la,pnyala kita jge setiap tgkah laku kita,sehinggakan nk angkat pen pon dgn pnuh beradap. Tp kita tak tgk,,ada lagi Yang Maha Berkuasa yg sntiasa memerhatikan sgala perbuatan kita iaitu ALLAH. Dalam diri kita ni spptnya ditanamkan sifat ihsan @ bahasa mudah,kita kena anggap yg kita ni blh nmpk Tuhan dan Allah sntiasa memerhatikan stiap yg kita lakukan.
tu sdkt sbyk ttg apa yg dpt dijadikan peringatan utk diri ni dan harap dpt jd peringatan utk yg membaca sama.
lps hbs dgr ceramah yg hbs pkl 9mlm,pergi la plak meneruskan usrah di rmh kak..
sbnrnya mlm tu ada usrah,tp alang2 dah ada ceramah,
berkumpul kat tmpt ceramah dlu barula teruskan usrah..

Kat dlm usrah plak(sentuh mengenai hadis yg berkaitan silatturrahim dlm kitab adab):

  • sentiasa memaafkan kesalahan org..bnda yg amat2 payah nk buat! Forgiveness is not just a saying, but is an ACT! org yg pemaaf ni,Allah akan sediakan 1 istana yg indah buat kita nt. smoga kita mampu memilikinya. tp tu la kan, klu dah maafkan dah,kita ni pyh la plak nk lupakan. mmg Complex...Kita ni sbg da'ie,penting utk mengamalkan sft maaf dlm kehidupan. Lagi2 pntg dlm memaafkan org yg tak trima dkwah kita. Mana tau, 1hari nt, org yg didakwah terbuka hatinya.
*Ubat nk maafkan org ialah mengejar keredhaan Allah,
bila kita redha,hati kita akan jd bersih + ikhlas..bestnye..
*org yg jns suka memaafkan org, insyAllah umur pjg sbb hati sntiasa tenang.

Akhir kalam,,diri ni nk memohon maaf atas segala kesalahan yg tlh dilakukan. Tak kirala pd sape2,pada shbt2 handai yg pernah bljr skali @ tak pernah esp kat SRI AMAN, MMP,KMPP,UTM..
shbt2 sekalian,,wpun korg anggap diri ni sbg teman biasa,tp diri ni sntiasa mengharapkan korg smua sbg shbt dunia n akhirat.
Bertemu dan berpisah kerana Allah..

*diri ni rndukan shbt2 perjuangan lbh2 lg di Maahad Muhammadi Perempuan(MMP), Sri Aman, dan KMPP,,tak lupa gak kat UTM

*uhibbuki fillah abadan abada