Tuesday, December 22, 2009

salam maal hijrah (perutusan)


Assalamualaikum
  • Rasanya belum terlambat lg ana mengucapkan salam maal hijrah pada semua muslimin dan muslimat. 
  •  Semoga dgn kehadiran thn baru islam ni dpt menjadikan kita insan yg lebih baik dr sblmnya, lbh mempunyai matlamat dlm hidup, pengisian masa dgn perkara yg lbh berfaedah dll.
  • bg umi dan abah, iman doakan smoga sihat walafiat, dpermudahkan segala urusan, dimurahkan rezeki, semakin tenang dengan permata hati umi dan abah, mendapat keberkatan serta smua benda yg baik2 la.
  •  bg diriku sendiri,,,Nurul iman, supaya menjadi insan yg lbh solehah, menjadi lbh berguna dan bermanfaat kpd smua org, tidak berat hati dalam melakukan kerja dakwah, bersemangat dlm melakukan setiap pekerjaan, tingkatkan prestasi dan pencapaian, cuba baca dan hbskan buku sbyk yg mgkin dll..untuk umi, abah dan adik2ku sekalian,kakak mu ini sentiasa belajar benda yg br dr adik2 smua.byk benda yg kak iman blh contohi dr adik2,umi n abah yg menjadi sumber kekuatan dan teladan
  • untuk adikku syg nurul hani , slmt menempuh ke alam u yg bkl dilalui nt,smoga mendapat result SPM 11a1, jgn lupakan sklh dan para guru2 Maahad Muhammadi (P) yg byk mendidik n bg jasa pd hani dan timan, sntiasa berhubung dgn kwn (takpe wpun tgl berjauhan,tetapi dkt di hati)..ingat apabila melangkah ke alam universiti akan lbh byk cabaran. bersiap sedialah dr segi mental,fizikal dan spiritual dr skrg. cuti ni isikan masa dgn byk membaca (timan dah tglkan byk buku kat rmh,buku umi n abah pon dah cukup byk utk dibaca). dan sentias solat hajat spy pemeriksa di lembutkan hati dan mendapat keputusan yg terbaik..smoga dpermudahkan sgala urusan dan mendapat keberkatan.
  • untuk adikku syg muhammad ehsan hafiz,smoga tenang apabila mengambil kptsan PMR. i believe u can get 9a's( ko gano KP,hehe).. slmt masuk ke alam SPM..form4 nt jangan byk honeymoon la yer..study awal2..klu umi bersemangat ajar ehsan waktu cuti,ehsan kena semangat spjg masa..Ngulang skmo al-Quran yer..(tak larat pjg2,nk pjg2 kecek blkg la deh). smoga dpermudahkan sgala urusan dan mendapat keberkatan.
  •  untuk adikku syg Muhammad Huzaifah, slmt berhijrah ke thn PMR pd thn depan.study awal2 deh. gunakan apa yg dipelajari dr umi. Ingt,umi bersemangat ajar Jepah, Jepah pon kena semangat gak ngaji deh..Jepah blh eh..kak iman yakin..harap jepah dpt kekal dgn perangai jepah hok sgt suko tlg umi n abah, byk manfaat dan keberkatan yg jepah akan peroleh.klu tak dpt skrg, dpt nt. tp 1 je,kena kurang ngenak adik2.hehehe..buat yg terbaik dlm smua perkara yer..U can do it Huzaifah!!jgn lupa ngulang al-Quran yer..be yourself....smoga dpermudahkan urusan dan mendapat keberkatan.
  •  untuk adikku syg Nurul Kautsar, slmt berhijrah ke alam sekolah menengah. cuba be d best, bljr sgh2, pilih kwn btol2 n baik2 nt,tetapkan pendirian.timan tau yg kakak msk asrama awal lg dr timan,tp takpe, take it as a challenge ok.smoga seronok dpt msk sklh br.bersyukur dgn apa yg telah diberi pd kita.ada hikmah di sebalik apa yg berlaku.jgn rasa rendah diri.i know u can do it!!!..jgn caro ko ore sgt,caro ko diri sndri dlu..smoga kak menjadi lebih tabah dan matang.. smoga dipermudahkan waktu ber JAMBORI..jgn rsu la muka jd bakak,biasala tu lps camping.pahni comey smula.huhuhu...smoga dpermudahkan urusan dan mendapat keberkatan.
  • untuk adikku syg Muhammah Hazim, nk masuk drjh 5 dah kan..wpun lmbt lg nk UPSR, ngaji dari awal-awal la deh..ikut cakap umi dan abah sokmo. tlg umi abah dll.ngaji awal-awal, biar nanti boleh msk Imtiaz supo abg esan n abg jepah.biar hazim pon dpt jd seorang hafiz..rajin2 la wat latihan.kurangkan main game.biar dpt keputusan cemerlang. biar umi n abah gembira dan semakin tenang dgn kejayaan hazim..jgn kuat ngaju.hehehe..dan wat benda baik skmo la....smoga dpermudahkan ursan dan mendapat keberkatan.
  • untuk adikku syg Nurul Iffah , bgs dah loni,tp kena byk lagi baca buku.biar boleh nombor 1 dlm kelas..skmo tlg umi,abah dan adik2 deh.,jgn tgk byk cerita Indon. jgn main game byk sgt.hehehe..senyum sokmo deh.hik3...smoga dpermudahkan urusan dan mendapat keberkatan..doakan timan skmo deh..
  • untuk adikku syg Nurul Najah Husna, dah masuk darjah 1 dah dia..bljr rajin2 deh.biar dapat nmbr 1 skmo..dgr cakap umi dan abah..kena smkn rajin tlg umi dan abah..najah biso kan..blh kecek bahasa inggeris lg..ngiro pon dlm BI(bak kata abg jepah;"hilir nah").huhuhu...kurangkan tengok cerita indon..rajin ngaji Iqra' biar cpt boleh baca al-Quran...rajin baca buku dan lain2..senyum skmo..jgn nangis skmo..hehehe
  • untuk adik bongsu yg disayangi, Nurul Anis Farhana, adik bongsuku yg talkative dan seronok bila dia bercakap dan kadang2 membuatkan kita berfikir sejenak.yg kdg2 mcm org besar dah.nak masuk tadika dah tahun depan .thn dpn kak Na takleh dok skali ngn anis,teman anis..anis akan jumpa ramai lagi kawan anis nanti.timan tau, anis suka jumpa kawan2 anis kan.anis ada oyak ko timan yg anis rindu ko kawan-kawan anis...rajin2 tlg umi kemas rmh deh,dgr ckp umi,baca Iqra' skmo deh.biso anis dah boleh baca iqra' byk dah..senyum skmo.,jaga molek basikal hok abah beli,
*adik2 timan, umi n abah, doakan kak iman kejayaan,kesihatan,dimudahkan urusan skmo dll..kak iman rindu blako..tak sempat berrcuti ramai2 dan lama2,,sekejap je..ni yg membuatkan diri ni smcm emotional sdkt sejak akhir2 ni,,tp nk wat cmne,mmg rndu lajok ko blako.. tak dpt tahan dah (sob4),,huhu..timan SAYANG semua

* kpd hani,mgkin blh tlg bacakan untuk kakak,hazim,iffah,najah dan anis..mana tau blh wie smgt kat diorg sama.suruh umi,abah,jepah n esan bc blog kak iman deh.kira cam amanat la..hehehehe..lg2 utk najah n anis.diorg mana reti short form ni..tlg yer....

*bak kata anis "terima kasih umi,terima kasih abah"..kata2 ni sll diucapkan olehnya pada stiap waktu..ni yg membuatkan kakak2 dan abang2nya terfikir dan agak malu sbnrnya...moral of d story kat cni,kita ni kena berguru dgn sesiapa pun,tak kira org tu besar atau kecik....

*pjg bebenor nukilan kali ni..ok..salam Maal Hijrah

last but not least,utk kwan2,shbt2 handai,shbt seperjuangan, smoga kita menjadi yg terbaik dan insan yg berguna utk agama, msyrkt, dll.smoga berada dlm keberkatan, hidayah dan mendapat rahmat dr Allah.sama2 la kita doakan shbt kita..

2 comments:

.: hunny :. said...

eit..hani bc pom skip2 daa..
haha..panje lajop weih!
time kaseh~

Nurul Iman said...

huhu..apo la..itu dtg dr luahan hatiku la..takleh skip2.kena baco perabih...takdok copy and paste tau..