Thursday, May 13, 2010

perkongsian sepanjang Praktikal (1)

Bismillahirrahmanirrahim..


     fuh..dah brp lama tak post ni??masih tidak dapat mencari lg mood untuk menulis..sedangkan byk perkara yg bersarang di dalam kepala yg ingin dikongsi bersama..Lbh2 lg waktu praktikal skrg..Kongsi sikit..skrg tgh praktikal di HUSM, Kubang Kerian..Kat bhgn mana??.Kat bhgn Pediatrik dan Psikiatrik...mencabar..baru paham rupanya bekerja ni agak meletihkan..Bila praktikal ni gakla dapat merasai bagaimana umi abah letih pergi kerja untuk mencari rezeki utk menampung kami 9 org anak.. tp kira aku ni tak rasa keletihan lg la..sbb tak berkeluarga lg..tak pyh nk asuh anak ke per semua..skdr masak sikit2 kat rmh Che Kama(mak sdara).

  Ingat senang ke praktikal?blh goyang kaki pe smuanya??salah sama sekali.tp ada gak waktu goyang kaki.hehe..sempat hbs VERSUS...mmg praktik hbs la apa yg berkaitan psl psikologi ni..tp praktikal aku kali ni lbh kpd Klinikal Psikologi...my supervisor?Dr. Azizah(pakar psikologis)..sronok bekerja bwh dia.mmg byk beliau membantu kami.bg tunjuk ajar, nasihat dll.tp dlm masa yg sama,kami masih mampu bergurau senda.bgs2..tak tension mana..yer la.org bljr psikologi, mst phm stdnt mcm mana.hehe..prkatikal 2 bln je kat c2.skejap je.dgn sape lg?classmate ku,Siti Aminah + 4 org lg kakak2 UMS.dpt kwn baru.huhu..

   Seronok la gak praktikal situ. dpt kenal dgn staf2 kat jabatan + klinik..kat klinik psikiatrik lg bes..staff kat c2 baik2..lawak2 plak tu..byk ilmu yg deperoleh..esp. K.ani dan k.ida...mmg byk lg kena bljr sbnrnya...sbb pe?praktikalku bermain dgn org yg ada masalah psikologi, Learning Disabilities, yg kena buli, yg kena trauma dll..Kami diajar mcm mana nk buat terapi utk patient2, nk kumpulkan mklmt dr patients+ parents( spy blh tau history diorg)..home visit + school visit pon ada..bila melalui benda ni,br terbuka mata ni sikit bhw mcm2 mslh org hadapi sebenarnya.Klu kita tak nmpk benda ni,kita akan nmpk bahawa perkara yg berlaku kat atas patients atau mgkn org sekeliling kita ni mcm pelik ataupun mustahil..tp itu adlh kenyataan..benda yg pelik dan mustahil ni mmg berlaku..kita kena cegah, kena cuba utk membantu mereka..Kat sini takleh la nk kongsi kes ape yg dihadapi diorg..it's about ethics..hehe..


    nk kongsi jadual sikit:
Ahad dan khamis: study,thinks of modules and therapies ,supervision meeting(2hr ni agak relax)
Isnin: 9am-1pm: go to Psychiatric Clinic-interview parents,study about cases,see how therapy is done.
 2pm-4.30pm: session with patients-ini yg pyh.wpun sorg dua je patients,tp nk ambil masa utk   diorg  berubah blh tahan dlm 2,3 bln atau lg lama smpai 1thn atau lbh..mmg tabik spring la kat Doktor + staf kat situ yg sabar..

Selasa: 9am-1pm kadang terlajak smpai pukul 2-..kat klinik Pediatrik..tgk mcm mana IQ test dijalankan.alat2 yg digunakan.bes2.learn a lots of thing here.
                 2pm-4.30-klinik psikiatrik.another session of therpies with patients

Rabu: Home visit/ school visit sgala mcm visitla..walaupun letih, sronok gak..dpt g tmpt2 yg tak pernah g + berkenalan dgn ramai org..hehe..tambahan dgn diri ni yg sbnrnya suka berjalan atau kata lain "melancong"..berjalan,melihat dan mentafsir..kat sini, kita tgk,yg byk menghadapi mslh ialah org2 yg sgt2 dhaif.dpt menginsafkan bg yg berfikir..kita merasakan bahawa kita ni susah,sbnrnya ada ramai lg..

  Dgn praktikal ni gak, aku jd berfikir balik,nk ke tak ambil klinikal psikologi...it is not an easy things..study is easy, but to apply it is so difficult..like what ayah za said(doctor): doctor quite easy,cz it can be settled by medicine.But for clinical psychologist-it's hard cz u play with human psychology..not easy..different people have different personalities..fuh.skrg ni mmg kena pk balik la nk ambilk MA dlm bhgn apa..dpt kah aku bertahan dgn org yg ada mental health pblm klu ambil klinikal psikologi?sdgkan org yg normal pon tak dpt nk settle lg..huhu..tp, i learnt many things, walaupun br 2 minggu.dpt modul dll. apa yg dpt ni blh diaplikasikan dlm kehidupan seharian.I like it..

  Semoga Allah memberikan ku kekuatan utk menghadapi praktikal ini,serta dapat membuat keputusan yg terbaik dlm semua hal. Kptsn yg diperoleh nanti bukan sekadar baik utk diriku,malah baik utk Islam juga.Ameen...

  Iman tau,semua kwn2 yg LI menghadapi kesukaran dlm praktikal.Tp kita kena ingat, kesusahan itu yg akan mentarbiyahkan diri kita..Bittaufiq wannajah la semua yer...
 *handphone rosak-so sgala nmbr shbt2 ada yg ana takder..sbb tu minta maaf awal2 klu tak bersms..huh 




5 comments:

adlanadil said...

btul3..kesusahan akan memtarbiah diri..itu bagi orang yang mahu mengambil pengajaran daripada kesusahan yang dialami..ade orang yang menyambut kesusahan yang dialami dengan mengeluh,tak reda dan memncaci maki..orang itu tak kan dapat tarbiah dari kesusahan yang dialami..

Nurul Iman said...

terima kasih adlanadil...sometimes, it's easy to talk..but to do it, quite difficult..kita kdg2 tak perasan..tp..kita kena cuba utk membentuk diri kita lbh2 lg apabila menghadapi kesusahan..ujian sewaktu senang adlh lbh mencabar berbanding sewaktu kita susah.sbb kita tak perasan..sblm dtgnya kesenangan psti akan ada kesusahan...marilah sama2 kita bermujahadah

fitrah said...

salam..iman..miss u..by the way, kutip pengalaman sebanyak mungkin k masa praktikal ni..time ni la kita nmpak the real thing...akk dulu pun praktikal kt hospital but different dpmt la...mcm2 kerenah patient n org kita jumpa...seronok sgt sebab dpt pngalaman baru...

Nurul Iman said...

wslm kak fid..trima kasih...miss u too..insyaAllah akan ku kutip sgala benda yg mampu..btol..bnda br tu yg meluaskan lg pemandangan serta pemikiran kita...miss u

Anonymous said...

Assalam.. Awak dalam kos ape ye ? Dapat elaun tak praktikal kat situ ?