Friday, April 9, 2010

indahnya ayat walaupun hanya 7 ayat terawal

al-muddasir

1. Wahai orang yang berkemul (berselimut)!
2. Bangunlah, lalu berilah preingatan!
3. dan agungkanlah Tuhanmu,
4. dan bersihkanlah pakaianmu,
5. dan tinggalkanlah segala (perbuatan) yang keji,
6. dan janganlah engkau (Muhammad) memberi (dengan maksud) memperoleh (balasan) yang lebih banyak
7. Dan kerana Tuhanmu, bersabarlah.

Dikala diri ini dilanda kerisauan kerana peperiksaan yg rasanya kali ni, mcm2 tak kena. Astaghfirullahal 'azim. Dengan mood ku yg memang pd waktu exam yg agak tak stabil.mood swing.(i can't change it)..hanya pada-Mu tempatku mengadu. Selain itu,slalu ngadu kat abah dan umi(biarlah org kata anak manja pun. Aku suka sbb dari diorg aku mendapat semangat kembali serta nasihat-nasihat yang sgh menyedarkanku utk ingat siapa diriku sebagai hamba Allah)..Sedih pon ada,tp yg dah lps biarkanlah lepas. Yg akan dtg lebih penting dan mesti diberi perhatian..Berserah padaNya, hanya Allah tahu yg mengetahui apa yg terbaik untuk diriku.Aku redha dan pasrah..

Sebenarnya mcm ni,huhu, sblm isya' tanggal 9/4/2010,abah call before abah pergi ceramah.Semoga urusan abah dimudahkan.Dunia A+ Akhirat A.hehe.Aku yg belum pernah berkesempatan mendengar ceramah secara formal, tetapi tak formal banyak kali, yg penting FREE!!huhu..sll bg motivasi, almaklumlah motivator+counsellor..waktu call, ngadu psl bla..bla..bla..huhu..Abah terus suruh ku buka surah Al-muddasir. Aku disuruh baca mksdnya 1 per satu..fuh,,mmg ada kata2 motivasi di situ. walaupun 7 ayat awal, tp cukup bermakna bg ku...

ayat 1-ni mknanya nk suruh iman banyak bangun mlm.

ayat2- berilah peringatan--pg td abah hntr msg,,"bangun!bangun!bangun!"saja suruh abah gerak. terima kasih abah. sehari sblm tu, abah call pg2,dgr suara abah yg keletihan,minta maaf abah,susahkan abah..bkn ape,anak umi dan abah ni sdg bermujahadah untuk bgn mlm..nk bgn sgt2!!tp sll,,hehe..tp bygkan,bila parents kita yg bersusah pyh gerakkan kita-untuk study sama, sanggup ker nk tdo balik?mst tak..nk tdo balik pon akan jd sedih lps tu..jd bersemangat!!..

ayat 3- dalam nk exam ker study week ker,,sentiasalah Agungkan Allah,,dpt result tgi2 tu bkn kerana kita, tp Allah..ingtlah Dia walau mcm mana keadaan kita sekalipun..Dlm exam, Ya Allah susahnya,,harapkan Allah gak, Ya Allah,byk nye kena baca, 1 buku abnormal,kena ingat penyakit2,hafal organizational psychology,kena ingt term2,kena faham research and methodology in psychology,kena faham concept, ergonomik,kena ingat btol2 dan aplikasikannya...Ya Allah,,byknya..Ya Allah,bg lah kekuatan pada hambaMu ini..jauhkanlah diri ni dari careless. 

ayat4- cuba tgk keadaan sekeliling bersih tak,pakaian bersih tak,,,,nak mengaji,menghafal, klu bersih baru tenang..baru segar..baru bagus...

ayat5- knp boleh jd tak kena time exam ni??sbb ape iman??ha,,mst ada wat benda lagho ni..astagfirullahal 'azim..minta maaf la laptop..aku dah simpan engkau start pag tadi. engkau membuatku ralik...ni pon blogging guna roomate punya-wina..email dan YM minta maaflah yer..sepanjang minggu peperiksaan, aku dah tak bukak,dah nk masuk seminggu..mmg mujahadah giler la yg ni..

ayat6- jangan over confidence,,tu yg abah pesan..aku sll over confidence..bkn ape,utk memberi ku smgt..ak sll letak jangkaan yg tinggi,termasuk result exam..tp tak blh iman..nanti dirimu yg binasa..tukarkan over confident dgn buat yang TERBAIK..klu org kata, iman,takleh jwb pon,result gempak!!?adakah kamu patut merasakan ia sebagai penenang hati kamu ketika kamu mempunyai perasaan tak dapat mana menjwab exam???terima kasih abah ingtkan ku kembali..iman kena istighfar banyak2.syaitan ni sll cari peluang untuk menjalankan misinya yg licik..kamu sungguh licik syaitan!!geram!!kena lawan..bila org puji,,kena istighfar, sbb nanti akan jadi riak..kamu paham iman??rosak hati kamu.niat kamu pe semua...tp,dlm masa yg sama, jdkan ia sbg dorongan untuk kita membuat serta menjalankan misi sebagai pelajar dengan lebih baik..ingt iman,abah ada berpesan,berhati2 lah dengan benda2 ni semua yer,,lbh2 lg dengan syaitan.

ayat7- bersabarlah yer iman..walaupun terpaksa menempuh kesusahan,bersabarlah...sesungguhnya Allah bersama org2 yg sabar..try your best....

sambil2 membaca terjemahan,sambil2 tu ada kata2 nsht yg abah selitkan utk dikaitkan dengan kehidupan ku..thanx abah and ummi..

A day before

(i already have my own counsellor)
(pesanan dari abah lagi.huhu)
-dont' get any negative words!!takutlah,berdebarlah....
-Don't be afraid!!buat apa takut kat exam.buat apa takut pada org??!Takut pada Allah.
klu takut kat benda lain,ia akan membentuk sempadan pada diri kita,yg mana bg kita jd lbh takut..
-Jangan letak dalam perasaan takut, klu tak,ia akan letakkan kita dlm suasana/ruang yg sempit..
-Dah ready utk exam?(klu org tanya)..
kita kena jwb: InsyaAllah. Ameen.
-berdebar ni normal la dalam hidup.Don't make it as a problem, but take it as a challenge!!
-time mandi,biar air kena kat kepala lama2(ubun2).
sambil tu doa,..(Ya Allah bg kekuatan terbaik untuk diriku)..
U know what??it worked!!i already start it since last sem..
i can feel more calm,more things can be absorbed..
-Hebat Kak Iman!!!,kak Iman boleh!!syg anak abah..hehe

1st day nak menghadapi exam,,
terharu sgt2!
i did't expect it!!thanx abah.
abah call dlm pukul 7 pg,kata kak iman hebat!
seterusnya diikuti oleh adik2ku yg lain, hazim(d.5),iffah(d.3),najah(d.1),dan anis(5thn)
dari kecil smpai besar,abah mcm suruh diorg beratur je ckp g2 kat aku..hani mana??tdo ek??hu..
umi dlm kesibukan membuat soalan exam pon,usrah dll,msh sempat meluangkan masa untuk melayan kerenah ku juga..
mcm mana aku nk berenggang dgn Family aku???tgk layanan,support dan lain2..
hanya allah yg dapat membalas jasa baik kalaian semua.semoga Allah mempermudahkan urusan keluargaku..termasuk adikku Hani..insya Allah yg terbaik Allah akan bg padamu..


dah2!!nk g study..luahan hati..huhuluah skmo iman ni..smoga dapat membantu shbt2 yg juga turut berperang dgn kemalasan yg sama dgn ku,shbt2 yg berjuang utk menghadapi exam dll.bittaufiq wannajah.doakan ku skali

*hani,yg di tag tu nt kak iman buat yer..

13 comments:

Murtadha Bin Rafaai said...

Moga iman berjaya menghadapi exam yang bakal mendatang..Mus baru jer habis minggu lepas..hehe, Alhamdulillah...

Ingat pesanan Paksu tu tau..hehe
:)

Nurul Iman said...

terima ksh yer Mr.Mus..hehe..doakan diriku ini..ye.dgr2.haha..sronok la dia dah hbs exm..iman tgl 4 paper lg

Professor said...

Bismillah..

Assalamualaikum..

MasyaAllah memang motivasi untuk mereka yang sedang down..malah ianya juga solusi bagi mereka yang mencari jalan keluar..

btw, boleh bagi pujian atas effort meng'seal' laptop yang sememangnya perlu diguna hari2..

Anonymous said...

They are the only bit of products you require and they can
pay for on their own in much less than the usual yr when compared to going to a gym.


Look into my webpage - bowflex adjustable dumbbells

Anonymous said...

They may be genuinely poor man's gymnasium but, will provide you with rich man's benefits.


Feel free to surf to my web blog ... http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/reviewing-bowflex-selectt...

Anonymous said...

I remember when Iwas a kid in significant school my cousins
gave me this advice - consume, lift and you can expect to grow.


Feel free to visit my website :: Personal Site

Anonymous said...

As another person who's worked out on the Bowflex seeing that college, I am able to attest their home fitness centers pack many of the exercise routines I would like to obtain fit.

Feel free to visit my webpage: dumbbells for sale

Anonymous said...

While in the stop only you can make the ultimate final decision to begin an work
out routine and make sensible nutritional adjustments.

Stop by my web-site; weight sets for sale

Anonymous said...

The Final two is not really your normal household fitness center.


Also visit my blog post: www.getfitnstrong.com

Anonymous said...

Consumers nowadays are becoming far more knowledgeable and demanding in the things they
assume, therefore the market is now more
difficult to breakthrough.

Here is my weblog ... bowflex for sale

Anonymous said...

You do not even need to visit a store to obtain conned into getting crap you do not want,
you could do it from your pretty individual couch!

my page; Top

Anonymous said...

Even though you might have never heard of kettlebell weights I can
guarantee you which they would support raise your health and your work out routine.



Here is my webpage bowflex selecttech dumbbells

Anonymous said...

I just lately bought this dwelling gymnasium in the try to realize much more
power in addition to a greater seem.

My blog :: http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/fit-strong-bowflex-552/