Bismillahirrahmanirrahim,,
pada 28.6.09(ahad),
hehehe
tercapai hasrat gak nk buat sndri triffle...
tp biasala family besar,,
so resipinya telah diubah mengikut kesesuaian,,
pembikinan triffle ni dibantu oleh umi,,
tp blh dikatakan buat sndri la...
smpt la gak dikirimkan pd family yg terdekat,,
....yummy...
pada hani,ehsan,huzaifah,,
tak dpt la nk merasa triffle,,
tp takpe...nt balik,,
kak iman buat deh..hehehe
resepi ni utk 2 bekas besar:-
-susunkan di bahagian dasar bekas yg kita nk buat tu,,kek ikut ketebalan kita la nk mcm mana
-4 sudu gula
-1(1/4) tin air
nk sedap ckit,blh tambah
air koktail+garam sikit
*panaskan dan kacaukan bahan-bahan ni,,jgn sampai berketul.
*kastad deletakkan di atas lapisan kek yg tlh disusun..utk tutup kek
-nk nmpk berseri lagi blh bubuh buah tembikai,anggur dll
buah koktail yg ditabur di atas kastad
berserikan..
-3 (1/2) mangkuk air
-1 mangkuk gula
- masukkan la sikit pewarna sirap(bg lawa lg)
*masukkan gula bila agar-agar dah cair habis..pastu kacaukan..ni kenala panas atas dapur..
*baik panaskan agar-agar dlu sblm panaskan kastad,sbb agar-agar ambil masa utk cair
agar-agar
nmpakkan warna merah tu,,agar-agar la tu
dah siap..yummy...sila2
ni pandangan sisi..ada beberapa lapis..
mula-mula kek,pastu kastad,apstu koktail dan last sekali agar-agar
pada 28.6.09(ahad),
hehehe
tercapai hasrat gak nk buat sndri triffle...
tp biasala family besar,,
so resipinya telah diubah mengikut kesesuaian,,
pembikinan triffle ni dibantu oleh umi,,
tp blh dikatakan buat sndri la...
smpt la gak dikirimkan pd family yg terdekat,,
....yummy...
pada hani,ehsan,huzaifah,,
tak dpt la nk merasa triffle,,
tp takpe...nt balik,,
kak iman buat deh..hehehe
resepi ni utk 2 bekas besar:-
- sediakan la kek swiss roll:-
-susunkan di bahagian dasar bekas yg kita nk buat tu,,kek ikut ketebalan kita la nk mcm mana
- utk penyediaan kastad:-
-4 sudu gula
-1(1/4) tin air
nk sedap ckit,blh tambah
air koktail+garam sikit
*panaskan dan kacaukan bahan-bahan ni,,jgn sampai berketul.
*kastad deletakkan di atas lapisan kek yg tlh disusun..utk tutup kek
- 1 tin koktail
-nk nmpk berseri lagi blh bubuh buah tembikai,anggur dll
buah koktail yg ditabur di atas kastad
berserikan..
- utk penyediaan agar-agar:-
-3 (1/2) mangkuk air
-1 mangkuk gula
- masukkan la sikit pewarna sirap(bg lawa lg)
*masukkan gula bila agar-agar dah cair habis..pastu kacaukan..ni kenala panas atas dapur..
*baik panaskan agar-agar dlu sblm panaskan kastad,sbb agar-agar ambil masa utk cair
agar-agar
nmpakkan warna merah tu,,agar-agar la tu
dah siap..yummy...sila2
ni pandangan sisi..ada beberapa lapis..
mula-mula kek,pastu kastad,apstu koktail dan last sekali agar-agar
4 comments:
wah!mau juga..hehe
pos sini sikit la..
(mode bosan dan nak balik..T_T)
"everybody was flying and i'm all alone"
boleh2,,,hehehe..
tak balik malaysia ko??
ek ela..
buat ms org xde..
isk..
mmg nk wat masa smua ada,,tp tak smpt la adikku syg
Post a Comment